A temulawak lehet az érelmeszedés gyógyszere

2012. július 06. | Forrás: KOMPAS

A gyömbérfélék közé tartozó Temulawak (Curcuma xanthorrhiza), mely Indonéziában honos, egy friss vizsgálat szerint hatékonyan képes lehet kezelni az érelmeszedést.

 

A jakartai Atma Jaya egyetem Technobiológiai fakultásának PhD kutatója, Yanti által vezetett kutatás molekuláris szinten bebizonyította, hogy a rizóma segít az érelmeszesedésben szenvedőkön.

 

Az érelmeszedést két matrix-metalloprotein, az MMP-2 és az MMP-9 enzimek által kiváltott duzzanat okozza. A kutatás szerint a temulawakban megtalálható Xanthorrizol az MMP-9 enzim aktivitását gén- és enzim szinten is gátolja.

 

Yanti elmondta, hogy a genetikai szintű hatás nem jelentős, ez azonban inkább jó hír. Ha a Xanthorrizol nagyobb hatással bírna a génekre, az veszélyessé is tehetné a használatát.

 

 A kutatást Yanti a Biro Oktroi Roosseno és az Indonéz Tudományos Akadémia támogatásával végezte, annak eredményét pedig az American Journal of Biochemistry and Biotechnologi-ban jelentette meg.

 

Az in vitro kísérletek után Yanti kísérleti egerek segítségével folytatja a kutatást.

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu