Indonézia szorgalmazza az ázsiai egységes piac felé vezető irány betartását

2011. február 07. | Forrás: Jakarta Globe

I Gde Ngurah Sanjana, Indonézia ASEAN-képviselője elmondta, hogy országa valószínűleg meghatározza a gazdasági közösség előkészítésének menetét és annak első hét évét.

Kép: Az indonéz külügyminiszter Marty Natalegawa, balról a hatodik, más ASEAN tagországbeli kollégáival egy magasszintű találkozón Lombok szigetén

Indonézia törekszik, hogy elnökségét felhasználja arra, hogy a 2015-ig létrehozandó ASEAN Gazdasági Közösség alapjait és meghatározó irányvonalát az ASEAN még ebben az évben lefektesse.
I Gde Ngurah Sanjana, Indonézia ASEAN-képviselője elmondta, hogy országa valószínűleg meghatározza a gazdasági közösség előkészítésének menetét és annak első hét évét. “2011 jelentős mozzanat Indonézia számára. A külügyminiszter és az elnök (Susilo Bambang Yudhoyono) Indonézia soros elnökségét nem csak az ASEAN Gazdasági Közösség előmozdítására, hanem annak irányvonalának meghatározására is felhasználja.”

A 10 ASEAN tagország egységes piacot és termelési alapot kíván létrehozni azon célból, hogy magasan versenyképes gazdasági régiót építhessen ki. Indonézia mellett a Fülöp-szigetek, Malájzia, Vietnám, Szingapúr, Tájföld, Burma, Kambodzsa, Laosz és Brunei tagja a Szövetségnek. Az ASEAN-Kínai Szabadkereskedelmi Megállapodás mellett, mely 2015-ben lép teljesen életbe, a közösség tervezi egy olyan gazdasági régió létrehozását, melynek éves kereskedelme valószínűsíthetően eléri az 1.23 billió amerikai dollárt.

“Már csak 4 év választ el bennünket az ASEAN Gazdasági Közösség elindításától. Meghatározzuk azokat a fejlesztéseket, melyek gyümölcsét már 2011 végére élvezhetjük. Mérhető eredményeket kell az előkészítésben elérnünk”, mondta Marty külügyminiszter.

Ugyanakkor, H.S. Dillon, a Mezőgazdaságpolitikai Tanulmányok Központjának közgazdásza kifejtette, hogy gyakorlatilag lehetetlen az ASEAN tagországok számára a gazdasági egyenlőtlenségeken felülkerekedni ez elkövetkező 4 év alatt, amikorra létre akaják hozni az Ázsiai Gazdasági Közösséget. “Szingapúr GDP-je 32-szer nagyobb, mint Burmáé, Tájföldön 2%-os a szegénységi ráta, míg Kambodzsában 25.84%.” Indonézia előtt még keményebb munka áll, hogy olyan komparatív előnyöket érjen el, amely legalább a fejlettebb gazdaságokat egy szintre tudja hozni. Ez igen rémisztő feladat Indonézia számára, mivel az átlagember és a hivatalnok még nem magas fokon érti meg a Közösség érzetét.
Közben a külügyminiszterek azt is megvitatták, hogy hogyan érjék el az “ASEAN összekapcsolódást”, egy olyan váz kialakítását, melyet a Szervezet tagállamainak vezetői fogadtak el az ASEAN Csúcson Hanoiban októberben.
“12 prioritással bíró témát vitattak meg az összekapcsolódás területén, beleértve az Indonézia-Malájzia energia-összeköttetést és az ASEAN autópálya megépítését” fejtette ki Ngurah. Az ambíciózus tervet 2015-re kívánják megvalósítani még a Közösség létrejöttét megelőzően és cél, hogy az ASEAN országokat összekötő főutakat is szabványosítani kívánják, mely az áruk és javak szabad mozgását fejlesztené. Ezek az utak az ASEAN országokat Kínával és Indiával is összekapcsolják majd.

Ade Padmo Sarwono, az Ázsiai Politikai és Biztonsági Együttműködés igazgatója ugyanakkor elmondta, hogy ezeket a témákat mélységeiben a Főhivatalnoki Találkozón vitatták meg. A zárt ajtók mögötti, főosztályvezetői szintű megbeszéléseken inkább technikai szintű beadványokról esett szó. Meghatározták a tagországok számára legfontosabb ágazatokat, melyek az Ázsiai Gazdasági Közösség megalapításához szükségesek. “Számos megállapodást és deklarációt nem fogadtak még el teljes mértékben az ASEAN országok. Még számos ügy van, amit újra kell indítványozni”, jelentette ki Ade.

A további tárgyalásokat előidéző témák között van a Dél-kínai Tengerben Érintett Felek Magatartási Kódexéről Szóló Deklaráció (DOC), amely számos regionális biztonsági kérdés mellett a repülés és navigáció szabadságát is felveti. “Azonban néhány ország úgy értelmezi mint határozati javaslat vitáját, míg mások mint általános útmutatást. Szükséges egy egységes álláspont a deklaráció kapcsán”, folytatta Ade. Az indonéz külügyminiszter Marty Natalegawa elmondta, hogy mióta 2002-ben létrejött a DOC, azóta a munkacsoportok nem voltak képesek kialakítani a megfelelő működési mechanizmust és azokat az eszközöket, melyek elengedhetetlenek a Deklaráció bevezetésére. “Ez az év remélhetőleg a tárgyalások folytatását hozza azzal a céllal, hogy a Deklaráció már váljon Magatartási Kódex-é.

Forrás: Jakarta Globe

 

 

A pálmaolaj a természetből jön. Az olajat a pálma gyümölcséből hőkezelés, kivonás és tisztítás útján nyerik.
Teljes kihasználtság mellett hektáronként 7-10-szer több olajat nyerhetünk ki más növényi olajhoz viszonyítva. A pálmaolajnak számos előnye van a többi növényi olajhoz képest a tartósítási eljárásban is.
A Bank Indonesia 50 bázisponttal, 6, 5-ről 7%-ra emelte a referenciarátáját
„A nemzetközi közösség nem hagyhatja, hogy Szíriában még inkább romoljon a helyzet. Amennyiben bebizonyosodik a vegyi fegyverek használata, ez a legmélyebb pontja a szíriai konfliktusnak”, mondta Marty Natalegawa külügyminiszter egy sajtóközleményben, melyet Indonézia állandó ENSZ Képviselete adott ki New Yorkban, idézte az ANTARA, az Indonéz Hírügynökség.
Susilo Bambang Yudhoyono kész bejelenteni egy gazdaságpolitikai csomagot, hogy megelőző lépésként kezelje az esetleges gazdasági problémákat az országban.
Address: 1068 Budapest, Városligeti fasor 26. | TÉRKÉP |
Phone: (+36-1) 413 3800 Fax: (+36-1) 322 8669
E-mail: embassy@indonesianembassy.hu